Monday, July 30, 2012

Βενιζέλος-Κουβέλης: Δεν μιλήσαμε για μέτρα αλλά για στρατηγικό σχεδιασμό

Κεντρικός άξονας της συζήτησης μεταξύ των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν ο συνολικός στρατηγικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση της κρίσης, όπως είπαν εξερχόμενοι της σύσκεψης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης.
«Κακώς μιλάτε για μέτρα» ήταν οι πρώτες δηλώσεις του Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος διευκρίνισε ότι αντικείμενο της σύσκεψης είναι η διαμόρφωση του συνολικού πλαισίου για έξοδο της χώρας από την κρίση. «Δεν συζητήσαμε για μέτρα...για περικοπές. αλλά για τα υπαρκτά προβλήματα» είπε ο Φ. Κουβέλης, συμπληρώνοντας ότι η συζήτηση συνεχίζεται.
Η θέση της ΝΔ φαίνεται να είναι τα μέτρα των 11,5 δισ. να "κλείσουν" και να προχωρήσουν ως ένα ενιαίο πακέτο, ενώ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ φέρονται -όπως προέκυψε και από τη συνάντηση που είχαν σήμερα οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης- να επιδιώκουν την εφαρμογή τους σε δύο φάσεις, στην πρώτη να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι αποκρατικοποιήσεις και στη δεύτερη φάση να γίνει διαπραγμάτευση για μέτρα που αφορούν σε μισθούς και συντάξεις.
Δεδομένη είναι η θέση και των τριών κυβερνητικών εταίρων, και δεδηλωμένη η πρόθεση του πρωθυπουργού, να ανοίξει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του ελληνικού προγράμματος, με πρώτο στόχο τη χρονική επιμήκυνση έως το τέλος 2016.
Στο Μέγαρο Μαξίμου ερμηνεύουν την παραμονή της τρόικας ως ενδειξη καλής θέλησης προκειμένου να βρεθούν τα μέτρα, τα οποία θεωρούν "κλειδί" για την έναρξη της αποκατάστασης της αξιοπιστίας της χώρας, που θα δώσει τη δυνατότητα να τεθεί και επισήμως το αίτημα της επαναδιαπραγμάτευσης από τον πρωθυπουργό στη σύνοδο κορυφής.
Ιδιαίτερες δυσκολίες για την ανεύρεση δημοσιονομικών ισοδύναμων παρατηρούνται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο σκέλος των περικοπών στις συντάξεις, καθώς αυτές θα πρέπει να προστεθούν στις μειώσεις που ήδη έχουν γίνει τη τελευταία διετία.
Τα στελέχη της τρόικας είχαν ολιγόλεπτη συνάντηση σήμερα το πρωί, εκτός προγράμματος, με τον Υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, λίγο πριν συναντηθεί με τα επιτελεία των ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατικής Αριστεράς.
(με πληροφορίες από Megatv)

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin