Wednesday, June 27, 2012

Πρόκληση και με τις πινακίδες - αρχικά ΜΚ (Μακεδονία) ...

ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ...
Προκλήσεις και μέσω των πινακίδων κυκλοφορίας από τα Σκόπια, που επιχειρούν να παραβιάσουν την Ενδιάμεση Συμφωνία.

Οι νέες πινακίδες κυκλοφορίας που εκδίδονται εδώ και μερικούς μήνες από τις αρμόδιες αρχές της ΠΓΔΜ για οχήματα που ταξινομούνται για πρώτη φορά, φέρουν την ένδειξη «ΜΚ» (ένδειξη η οποία δεν υπήρχε στις παλαιότερες πινακίδες).

Από την πλευρά τους, οι ελληνικές συνοριακές αρχές τοποθετούν ειδικό αυτοκόλλητο με την ένδειξη ΠΓΔΜ σε όλα τα οχήματα που εισέρχονται από τη γειτονική χώρα και φέρουν τα διακριτικά «ΜΚ» στις πινακίδες τους.


Σχολιάζοντας την ενέργεια αυτή ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι έκανε λόγο για «μη ευπρόσδεκτη χειρονομία που αποτελεί πρόκληση και δεν συμβάλλει στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών». Εκτίμησε, ωστόσο, ότι πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά.

«Παρακολουθούμε καθημερινά την κατάσταση. Υπάρχει διεθνές νομικό πλαίσιο για όλα τα ζητήματα πρακτικού χαρακτήρα. Πιστεύουμε ότι η ενέργεια πρέπει να επικεντρώνεται στον τομέα της συνεργασίας και όχι στον τομέα της δημιουργίας παράνομων και αβάσιμων προκλήσεων του τύπου της επικόλλησης αυτοκόλλητων» πρόσθεσε ο ΥΠΕΞ της γειτονικής χώρας.

Τις τελευταίες ημέρες, μερίδα των ΜΜΕ των Σκοπίων προβάλλει συνεχώς το θέμα.

Οι αναφορές αυτές βασίστηκαν σε φωτογραφία που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο, η οποία έδειχνε ότι το μεγαλύτερο μέρος μπροστινής πινακίδας οχήματος από την ΠΓΔΜ είναι καλυμμένο με αυτοκόλλητο, στο οποίο αναγράφεται στα ελληνικά και στα αγγλικά: «Αναγνωρίζεται από την Ελλάδα ως ΠΓΔΜ».

Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι το αυτοκόλλητο αυτό τοποθετείται σε ελεύθερο χώρο στο πίσω τζάμι των Ι.Χ. αυτοκινήτων της ΠΓΔΜ που φέρουν την ένδειξη «ΜΚ», όπως άλλωστε προβλέπεται από το Μνημόνιο εφαρμογής «Πρακτικών Μέτρων» της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και όχι επί των νέων πινακίδων.

Μάλιστα, ορισμένοι τηλεοπτικοί σταθμοί των Σκοπίων, σε ρεπορτάζ από τα σύνορα Μπογκορόντιτσα-Ευζώνοι, σημείωναν ότι δεν εντόπισαν όχημα από την ΠΓΔΜ, στο οποίο να έχει τοποθετηθεί από τις ελληνικές συνοριακές αρχές τέτοιο αυτοκόλλητο.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις συνοριακές αρχές στην πλευρά της ΠΓΔΜ, δεν υπάρχουν παράπονα από πολίτες της χώρας τους ότι καλύπτονται οι νέες πινακίδες των οχημάτων τους.
Οι ελληνικές συνοριακές αρχές επικολλούσαν και παλαιότερα αυτοκόλλητο, πάνω από την αυτοκόλλητη ένδειξη «ΜΚ», στο πίσω τζάμι οχημάτων από την ΠΓΔΜ που έφεραν τέτοια ένδειξη.

Όταν υπεγράφη το Μνημόνιο εφαρμογής «Πρακτικών Μέτρων» της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995, στις πινακίδες των οχημάτων από την ΠΓΔΜ δεν αναγραφόταν η ένδειξη ΜΚ. Η ένδειξη αυτή αναγράφεται στις νέες πινακίδες που εκδίδονται από τις αρχές της ΠΓΔΜ από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Στο Μνημόνιο εφαρμογής «Πρακτικών Μέτρων» της Ενδιάμεσης Συμφωνίας (13-10-1995) αναφέρεται ότι «κατά την είσοδο στην Ελλάδα ΙΧ αυτοκινήτων με την ένδειξη ΜΚ, οι αρχές του Πρώτου Μέρους (σ.σ. η ελληνική πλευρά) θα τοποθετούν, σε ελεύθερο χώρο, στο πίσω τζάμι των οχημάτων αυτών αυτοκόλλητη ταινία, μεγέθους όχι μεγαλύτερη από τη διακριτική ένδειξη που χρησιμοποιείται στις διεθνείς μεταφορές. Το αυτοκόλλητο θα παραμένει στα οχήματα κατά τη διάρκεια κυκλοφορία τους στο έδαφος του Πρώτου Μέρους. Οχήματα χωρίς αυτοκόλλητο δεν θα μπορούν να κυκλοφορούν στο έδαφος του Πρώτου Μέρους».
elzoni.gr
  ---------------------------

 ΣΧΕΤΙΚΑ1
 
ΣΧΕΤΙΚΑ1b   : 
ΣΧΕΤΙΚΑ1c
 
  -----------------------------------------------------
2012

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin