Monday, June 11, 2012

Σε πολιτιστικό κέντρο μετατρέπεται το πατρικό του Γ. Μπουτάρη στο Κρούσεβο της ΠΓΔΜ ...

Έτοιμος να ανακαινίσει το πατρικό σπίτι του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη στην πόλη Κρούσεβο, εμφανίζεται ο ομώνυμος δήμος. Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στην προσπάθεια συνεργασίας των δήμων Θεσσαλονίκης και Κρούσεβο για την αξιοποίηση παραδοσιακών κτιρίων μέσω του προγράμματος INTEREG.
Η υποβολή της συγκεκριμένης πρότασης θα υποβληθεί κατά την επόμενη προκήρυξη του προγράμματος INTERREG και θα αφορά την αξιοποίηση ενός παραδοσιακού κτιρίου στη Θεσσαλονίκη και αντίστοιχα ενός παραδοσιακού κτιρίου στο Κρούσεβο (FYROM), προκειμένου να αναδειχθούν σε χώρους Πολιτισμού.

Στο πλαίσιο αυτό ο δήμος Κρούσεβο προτείνει την ανακαίνιση και επανακατασκευή (σε μικρή κλίμακα) του πατρικού σπιτιού του, βλαχικής καταγωγής, δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και στη συνέχεια τη λειτουργία του ως πολιτιστικού χώρου για νέους και για τη συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες.
Το συγκεκριμένο οίκημα αποτελεί παραδοσιακό αρχοντικό βαλκανικής αρχιτεκτονικής και ο δήμος Κρούσεβο έχει ετοιμάσει σχετική μελέτη για την αξιοποίησή του στο πλαίσιο του προγράμματος ΙNTERREG. Στην πρόταση αναφέρεται ως επικεφαλής του εταιρικού σχήματος ο δήμος Κρούσεβο και συμμετέχει η εθελοντική οργάνωση «Youth Alliance Krusevo» που θα έχει ως βασικό της ρόλο τη διάδοση και επικοινωνία των αποτελεσμάτων του προγράμματος καθώς επίσης και τη λειτουργία του χώρου.
Από την πλευρά του δήμου Θεσσαλονίκης, προτάθηκε αντίστοιχα η αξιοποίηση διατηρητέου παραδοσιακού κτιρίου στην οδό Γωργούς στην Άνω πόλη, ιδιοκτησίας ελληνικού δημοσίου, που παραχωρήθηκε -μία εβδομάδα πριν τη λήξη προθεσμίας για την υποβολή αίτησης στο πρόγραμμα- από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού για 20 χρόνια και χωρίς ανταλλάγματα στο δήμο Θεσσαλονίκης προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι σκοποί του προγράμματος.
Στο εταιρικό σχήμα συμμετέχουν, εκτός του δήμου Θεσσαλονίκης, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις: «Ελληνική Εταιρία Πολιτισμού και Περιβάλλοντος», παράρτημα Θεσσαλονίκης και ο «Όμιλος UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης». Ο ρόλος των δύο εθελοντικών οργανώσεων είναι να βοηθήσουν στην ευαισθητοποίηση των πολιτών για την κατάσταση των μνημείων στην Άνω πόλη και ειδικότερα την ανάδειξη του συγκεκριμένου κτηρίου όπου θα γίνει η παρέμβαση.
Παρά την άμεση ανταπόκριση του αρμόδιου υπουργείου στο αίτημα του δήμου Θεσσαλονίκης για την παραχώρηση του διατηρητέου κτιρίου στην οδό Γωργούς, δεν έγινε εφικτό να υποβληθεί η πρόταση στην παρούσα πρόσκληση του προγράμματος INTERREG και ως εκ τούτου θα υποβληθεί στο πλαίσιο της επόμενης πρόσκλησης του προγράμματος η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο του 2012.

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin