Tuesday, March 13, 2012

Ο «Κόκκινος Δράκος» χτυπά στην Ε.Ε.....

Η Κύπρος είναι πόλος έλξης για την Κίνα στο πλαίσιο της διείσδυσής της στην Ευρώπη και τα Βαλκάνια
Ο «Κόκκινος Δράκος» διεισδύει δυναμικά και στην Ευρώπη μετά το επιτυχές άνοιγμα στη Λατινική Αμερική. Σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης σε ολόκληρο τον κόσμο, η Κίνα διαθέτει ρευστό και σύμφωνα με το BBC τα συναλλαγματικά της αποθέματα ξεπερνούν τα 3 τρις δολάρια.
Το ενδιαφέρον της Κίνας για επενδύσεις στην Κύπρο εντάσσεται μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της χώρας για άνοιγμα σε ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο. Οι Κινέζοι προσδοκούν να κάνουν την Κύπρο πύλη εισόδου των εμπορευμάτων τους προς την Ευρώπη. Ήδη, ανάλογες επαφές έγιναν με την Ελλάδα και την Αλβανία, ενώ οι Κινέζοι ελέγχουν το λιμάνι της Νάπολης στην Ιταλία, το οποίο χρησιμοποιούν για εμπορικούς σκοπούς.
Οι Κινέζοι επιδεικνύουν ενδιαφέρον και για το νησί μας για τους πιο κάτω κύριους λόγους:
Πρώτο, ελκύονται από τη γεωστρατηγική θέση της Κύπρου, στα ανατολικά της Μεσογείου, κοντά στη διώρυγα του Σουέζ.
Δεύτερο, η Κύπρος είναι κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με όλα τα πολιτικά και οικονομικά οφέλη που αυτό συνεπάγεται.
Τρίτο, διαθέτει υποδομές, άριστο τηλεπικοινωνιακό και οδικό δίκτυο και χαμηλές φορολογίες.
Τέταρτο, υπάρχουν μεγάλες προοπτικές για ανάπτυξη και επενδύσεις, κυρίως σε κλάδους υψηλής τεχνολογίας.
Πέμπτο, οι επενδύσεις των Κινέζων στην Κύπρο ενδεχόμενα να τους επιτρέψουν να διαδραματίσουν έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στα ζητήματα της περιοχής της Μέσης Ανατολής, της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων, ιδιαίτερα σε περιοχές που βρίσκονται κάτω από την επιρροή της Δύσης.
Το φυσικό αέριο
Όπως έγινε γνωστό, ο κινεζικός κολοσσός CNOOC (China National Offshore Oil Corporation) παρουσίασε πρόταση σε υπουργική επιτροπή για την κατασκευή των υποδομών για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου και τη δημιουργία τερματικού σταθμού στην Κύπρο.
Αντιπροσωπία του CNOOC παρουσίασε το ενδιαφέρον της Κίνας για άμεση εμπλοκή στην επεξεργασία και εμπορική εκμετάλλευση του φυσικού αερίου από το «Οικόπεδο 12». Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, επιδείχθηκε ενδιαφέρον μέχρι και για την αγορά και της Noble Energy και της Delek, οι οποίες πραγματοποίησαν τις γεωτρήσεις στο «Οικόπεδο 12».
Ο εκθεσιακός χώρος
Επίσης, την περασμένη βδομάδα η «Hermes Airports» ανακοίνωσε ότι υπέγραψε κατ' αρχήν συμφωνία με κινεζική εταιρεία για μεγάλη επένδυση στη περιοχή του παλαιού Αεροδρομίου της Λάρνακας.
Οι Κινέζοι επενδυτές δηλώνουν έτοιμοι να ολοκληρώσουν το έργο εντός 16 μηνών, από τη μέρα που θα παραχωρηθεί η αδειοδότηση του έργου. Η επένδυση αφορά τη δημιουργία εκθεσιακού χώρου και διαμετακομιστικού σταθμού για κινεζικά προϊόντα. Ο σταθμός θα αποτελεί τη γέφυρα της Κίνας με την Ευρώπη, τη Βόρειο Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με τα κινεζικά σχέδια, ο χώρος θα μετατραπεί σε βάση ξένων επιχειρηματιών για παραγγελίες.
Σύμφωνα με το πλάνο, θα δημιουργηθεί ένας μεγάλος εκθεσιακός χώρος, όπου θα εκτίθενται κινεζικά προϊόντα. Επίσης, θα δημιουργηθεί κέντρο συναρμολόγησης συσκευών, οι οποίες θα εξάγονται στην Ευρώπη, τη Βόρειο Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
Διείσδυση στη Λατινική Αμερική
Αξίζει να σημειωθεί ότι η στρατηγική θέση της Κίνας έχει αλλάξει τα τελευταία 20 χρόνια. Εκτός από τη διείσδυση στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, τα κινεζικά προϊόντα αρχίζουν να διοχετεύονται και στις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Το Πεκίνο έχει κλείσει εμπορικές συμφωνίες με 5 χώρες της Λατινικής Αμερικής και, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν, μόνο στην Αργεντινή οι επενδύσεις της Κίνας φθάνουν τα 20 δισ. δολάρια.
Η Κίνα είναι σήμερα η σημαντικότερη χώρα από την οποία η Λατινική Αμερική εισάγει προϊόντα. Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Βραζιλίας μετά τις ΗΠΑ.

Φλερτ Κίνας - Ε.Ε.

Επίσης, άνοιγμα προς την Κίνα επιχειρεί τώρα και η Ε.Ε., ενισχύοντας την εταιρική σχέση της με το Πεκίνο. Στις 14 Φεβρουαρίου 2012, πραγματοποιήθηκε Διάσκεψη Κορυφής στο Πεκίνο, στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο Πρωθυπουργός της Κίνας Γουέν Τζιαπάο. Κατά τη Διάσκεψη τονίστηκε ότι «η εταιρική σχέση Ε.E. - Κίνας είναι μια από τις σημαντικότερες στον κόσμο».

Εμπορικά deals

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας, και η Κίνα ο μεγαλύτερος προμηθευτής μεταποιημένων προϊόντων στην Ε.Ε. Σύμφωνα με στοιχεία της Ε.Ε., οι εμπορικές συναλλαγές Ε.Ε. - Κίνας ανέρχονται σε 1 δισ. ευρώ τη μέρα και αποτελούν μοχλό για την απασχόληση, την ανάπτυξη και την καινοτομία.
Από πλευράς Ε.Ε. εκτιμάται ότι σύντομα θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις για τη σύναψη επενδυτικής συμφωνίας Ε.Ε. - Κίνας με στόχο την ενίσχυση των σχέσεων ανάμεσα σε Ευρωπαίους και Κινέζους επιχειρηματίες.
Η Ένωση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο περαιτέρω άνοιγμα της κινεζικής αγοράς μέσω της συμφωνίας αυτής.
Στη Διάσκεψη Κορυφής εγκαινιάστηκε μια νέα εταιρική σχέση στον τομέα της αστικής ανάπτυξης και ήδη από φέτος θα διοργανωθεί ένα πρώτο φόρουμ, στο οποίο θα λάβουν μέρος Ευρωπαίοι και Κινέζοι δήμαρχοι για να συζητήσουν θέματα που αφορούν την ενέργεια, την ποιότητα του νερού και του αέρα, τη διαχείριση των αποβλήτων, την κινητικότητα και την ένταξη των μεταναστών στις πόλεις.
Πρόσφατα, η Ε.Ε. εγκαινίασε και το έτος διαπολιτισμικού διαλόγου με την Κίνα, ώστε να προωθηθούν οι πολιτιστικές ανταλλαγές και οι επαφές μεταξύ Ευρωπαίων και Κινέζων πολιτών.

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin